Sur-Pelles Pirater


I dag har vi hängt med arvingarna till piraten Sur-Pelle. Sur-Pelle var en av Finlands mest ökända pirater. Han och hans anhang tände irrbloss för att leda skeppen i kvav. Jag är inte säker på att man åt upp de förlista sjömännen, men ryktena säger så. Således den andra piraten vi besöker på vår paddling. Intressant är att detta är det område var Tove Janson strövade för att få inspiration till sina Muminböcker. Toves bästa kompis på ön, Gerda bjöd in oss till sitt skärgårdsgemak med trasmattor, gungstol och brödstänger i taket.


Jag var på ett sånt turligt humör att jag nästan tackade nej. Gerda hade drivit butiken i 39 år men nu extraknäckte hon bara på Torsdagar. Gerdas dotter passerade förbi oss när vi storhandlade och rekommenderade kyrkan och begravningsplatsen. Ön har en egen begravningsplats eftersom man som pirat inte får begravas i vigd jord. Tills nyligen hade man också en egen bank. Banken startades i Gerdas kök för länge sedan.


Jag tror att om man har lite fantasi och en gnutta författare i sig så är det inte svårt att komma upp med den mest fantastiska ficton man kan tänka sig om man tillbringar sin tid på en piratö, med egen ovigd begravningsplats, aktiva privatdetektiver och med egen bank, piratbanken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − nitton =